Guides

Hvordan skal kaffebønner opbevares?

Skal kaffebønner opbevares i køleskabet? Læs mere om hvordan kaffebønner bedst opbevares så smagen bibeholdes i længere tid, efter posen er åbnet.

28. juli 2021 08:07

Hvad er den bedste måde at opbevare sine kaffebønner på, så smagen og frisk-heden bibeholdes?

Så du har lige købt en lækker pose kaffe, måske har du købt flere poser fordi de var på tilbud, og den første kop du brygger smager fantastisk. Men hvordan bibeholder du smagen fra bønnerne? Som du måske allerede har oplevet, så begynder bønnerne af smages anderledes, og knap så frisk, efterhånden som de blive ældre.

 

Hvad betyder frisk-heden for kaffebønner?

Konceptet med friske kaffebønner er relativt nyt, ligesom specialkaffe også er et relativt nyt koncept. Det er sådan set også forståeligt, for ristede kaffebønner, i modsætning til andre fødevarer, fordærver ikke på samme måde. Det er ikke fordi de begynder at rådne, og rent visuelt, så ser de ens ud som første dag du åbnede posen. Men du vil derimod kunne opleve at duften af bønnerne, ikke er helt som den var samme dag du åbnede posen. Det samme gør sig gældende for smagen, for selvom bønnerne ser helt identisk ud, så er der stor forskel på smagen af en pose bønner du åbnede i dag, i forhold til en pose du åbnede for bare 2 uger siden.

 

Sådan opbevarer du kaffebønnerne

Til at starte med, prøv ikke at opbevare bønnerne. Med andre ord, køb en passende mængde med bønner der kommer til at vare dig en til to uger, for på den måde, så kan du sikre dig relativt friske bønner ved hver brygning.

Men på trods af det, så vil du fortsat opbevare bønner i den periode det nu en gang kommer til at tage om at bruge dem.

 

Hvad får bønnerne til at smage dårligt?

Kort sagt, så er det oxidation der får bønnerne til at smage dårligt – altså det er eksponeringen til luften der får bønnerne til at oxidere og derfor smage dårligt. Heldigvis, så kommer de fleste poser specialkaffe med en smart selv lukning, som gør at vi kan forhindre en stor del af oxidationen. Så til at starte med, sørg for at lukke posen med kaffe, hver gang.

Alternativt kan du overføre bønnerne til en lufttæt beholder, og det er sådan set ikke vigtigt hvilken beholder det er, så længe den er lufttæt. Dog skal du være opmærksom på at hvis beholderen er gennemsigtet, så hold den væk fra sollys (undgå generelt set sollys). Oxidationen virker hurtigere under et varmt miljø, opbevar derfor bønnerne et køligt og mørkt sted. Som du nok allerede nu har gættet, så er køleskabet måske det mest perfekte sted at opbevare bønnerne.

 

Kan man fryse bønnerne?

Det korte svar er, ja! Et køligt miljø vil generelt set forsinke oxidationen, hvilket også er årsagen til at bønnerne kan og bør opbevares i køleskabet ligesom de også godt kan blive opbevaret i fryseren.

Dog er den største fare ved frysning (og opbevaring i købeskabet for den sags skyld), at bønnerne kan få en dårlig aroma fra dens omgivelser, hvis de ikke er opbevaret i en lufttæt beholder. Eftersom bønner er meget porøse, så har de meget let ved at optage aromaer fra deres omgivelser. Professionelle baristaer og kafferistere vil ofte opbevare deres bønner i vakuumforsejlet beholdere – men en lufttæt beholder er også helt ok.

Så for at konkludere

Det bedste vil være ikke at købe for mange bønner ad gangen, hvilket i sig selv reducerer behovet for opbevaring over en længere periode. Men i den tid du nu en gang skal opbevare bønnerne i, så er det bedst at opbevare dem i en lufttæt beholder i køleskabet.


Andre indlæg fra Guides

Din indkøbskurv er tom