Opskrifter , Guides

Sådan brygger man stempelkaffe

Bryg den perfekt kop kaffe med en stempelkande - i dette indlæg har vi skrevet en guide om hvordan du brygger den helt perfekte kop kaffe.

28. juli 2021 12:03

Lær hvordan man bruger den klassiske stempelkande

En stempelkande, ofte kaldet en fransk pres, er en ganske anerkendt brygningsmetode hvor der anvendes ’immersion’ (nedsænkning) af kaffepulveret. Det som skiller stempelkaffe fra mange andre bryggemetoder, er at kaffepulveret er fuldt nedsænket i vandt, i modsætning til andre metoder, hvor vandet nærmest filtreres igennem kaffepulveret. Med stempelkaffe brygges der en kaffe der kommer meget tæt på kaffebønnernes ’ægte’ smag, hvorfor metoden er specielt velegnet til kaffesmagning. Professionelle indenfor kaffefaget anvender metoden ’cupping’ til at smage kaffe, hvilket også anvender princippet ’immersion’.

Eftersom der ikke anvendes noget papir filter, og kaffen er fuldt nedsænket i vandet, så opnår man god fyldighed i kaffen. Udover at man får brygget sig en fantastisk kop kaffe, så kan det stort set ikke bliver lettere end en stempelkande.

Karakteristik

  • Fyldig smag
  • Fuld nedsænkning
  • Anvendes grov maling
  • Medium og mørke ristninger passer godt
  • Bryggeforhold: 1:15
  • Bryggetid: 4 minutter

 

Sådan brygger du stempelkaffe

I denne opskrift brygges der 1 liter kaffe med en bryggeforhold på 1:15. Du kan justere mængden af vand og kaffe efter behov.

Det skal du bruge

  • Stempelkande
  • Ske (noget til at røre med)
  • Elkedel
  • 1000 ml vand
  • 67 gram grov malet kaffe
  • Vægt

Trin 1.
Forvarm stempelkanden

Forvarm stempelkanden ved at fylde den med varmt vand fra en elkedel, hvilket sørger for at stempelkanden holder sig varm igennem helle processen. En af de vigtigste faktorer for en konsistent brygning er varmen, så hvis du brygger i en kold stempelkande, så kan du opleve et varierende resultat.

Mens du venter på at stempelkanden forvarmes, så kan du male dine kaffebønner groft, hvis ikke du har købt dem formalet. Læs mere om maling af kaffe her.

Når der er tale om en fuld nedsænkning af kaffen, så har vi brug for en grov maling af kaffen. Desuden, hvis du anvender alt for fint kaffepulver, så kan filteret fra stempelkanden ikke filtrere effektivt nok.

Husk at tømme stempelkanden for vand inden du fortsætter til næste trin  

Trin 2.
Tilsæt kaffen

Uanset hvilken type kaffe du har valgt, så er det tid til at tilsætte det ned i din stempelkande. Hvis du har en vægt, så endelig brug den til at få det korrekte forhold mellem kaffe og vand – til denne opskrifter bruger vi 15 gram vand til 1 gram kaffe.  

Trin 4.
Blooming i 30 sekunder

For at fremhæve kaffen, så skal vi bloome før vi brygger. Start med i en cirkulær bevægelse at hælde vand over kaffen ind til det er helt nedsænket  – prøv at sigt efter tørre områder hvis der skulle være nogen. Du vil begynde at se af kaffen nærmest ’gror’ og bobler, det kaldes blooming (blomstring), og hjælper med at forberede kaffen til den perfekte bryg. Denne fase hjælper også med at udløse gasser som kuldioxid fra kaffen, hvilken hjælper til at udvinde mere kaffe i næste fase.

Vent 30 sekunder.  

Trin 5.
Fyld stempelkanden og rør

Efter blooming-fasen kan du begynde at fylde stempelkanden helt med vand, hvorefter du kan røre lidt i kaffen ganske langsomt. Dette hjælper kaffegrumset som har sat sig i toppen af kanden, til at blive bedre integreret i vandet.

Sæt efterfølgende stemplet på toppen af kanden, og pres eventuelt en lille smule ned for at holde alt kaffen nedsænket i vandet.  

Trin 6.
Vent 4 minutter

Efter cirka 4 minutter er kaffen færdig med at brygge, og du kan starte med langsomt at presse stemplet ned. Pas på med at kaffegrumset ikke presses for hårdt sammen, da det kan udløse en bitter smag i kaffen.  

Trin 7.
Så der serveret!

Når du er færdig med at brygge, så anbefaler vi at hælde kaffen over i glas med det samme, for ikke at udvinde mere kaffe fra kaffegrumset. Hvis du lader kaffen blive i stempelkanden i længere tid, så kan du komme til at opleve at kaffen bliver enten for stærk eller for bitter. Så server med det samme, eller hæld den over i en kande.  

 

Hvad gør stempelkaffe speciel?

Som vi allerede har været indenom, så anvendes der en ’immersion’ metode under brygningen, hvilket betyder at kaffepulveret er fuldt nedsænket i vandet. Men udover dette, så anvendes der ikke noget fint filter papir under brygningen, som der f.eks. anvendes ved en almindelig filterkaffe. Det betyder at mange olier fra kaffen ikke bliver filteret fra, hvorfor du kommer til at opleve en meget mere fyldig kaffe.  

 

Hvilken kaffe er bedst til stempelkaffe?

Du kan bruge hvilken som helt type kaffe til stempelkaffe, så længe du sørger for at kaffen er malet groft. Hvis du anvender en alt for fin maling, så kan filteret på stemplet ikke fange alt kaffegrumset.

Mørke ristninger plejer typisk at være et godt bud når der er tale om stempelkaffe, da de er lidt mere olieholdige end lysere ristninger og giver en mere fyldig krop – derfor et ganske godt match.  


Andre indlæg fra Opskrifter

Din indkøbskurv er tom