Viden

Fra Americano til Flat White: Listen med de mest almindelige typer af espressobaserede drinks.

Det kan være svært at navigere i alle de forskellige kaffetyper, så derfor har vi lavet denne liste i alfabetisk orden, med de mest almindelige typer af espressobaserede kaffedrinks.

12. september 2021 03:20

Affogato

Affogato (”Druknet” på italiensk), er en espressobaseret drik, som består af en kugle vaniljeis, med et skud espresso på toppen. Nogen variationer af affogato inkluderer også et shot likør, f.eks. Kahlua eller Amaretto.

 

Americano

Americano, eller Caffé Americano, består af et fortyndet skud espresso. Americano brygges som et normalt skud espresso, men fortyndes efterfølgende med varmt vand. Styrken af en americano kan variere afhængig af mængden af espresso og vand.

 

Café Au Lait

Café au lait, som på fransk betyder ’kaffe med mælk’, består normalt af én del kaffe og én del varm mælk. Afhængig af hvor i verden du får serveret en café au lait, så kan den være brygget enten med espresso, eller med almindelig filterkaffe. Det er trods alt en ’kaffe med mælk’.

 

Caffé Latte

Caffé Latte, eller blot Latte, er en italiensk espressobaseret drik, bestående af espresso samt dampet mælk. Caffé Latte oversat direkte fra Italiensk, betyder ’kaffe og mælk’. Caffé latte brygges normalt med et skud espresso, hvorefter dampet mælk bliver hældt i. Det er også her latte art stammer fra, da man kan lave flotte mønstrer afhængig af, hvordan mælken bliver hældt oven på espressoen.

 

Caffé Mocha

Caffé Mocha, eller mocaccino, er en variation af Caffé Latte, med tilsat chokoladesmag. En Mocha brygges normalt som en Caffe Latté, og får tilsat chokolade enten i form af chokoladepulver, sirup, eller anden form, for at give drinken dens karakteristiske chokoladesmag. Det minder lidt om en blanding mellem en kaffe og varm kakao.

 

Cappuccino

Cappuccino stammer fra Italien, og er en espresso-baseret drink, som normalt brygges med et skud espresso samt mælkeskum på toppen. Forskellen fra en Caffé Latte er, at mængden af Cappuccino, normalt er mindre, med et tykkere lag af mælkeskum.

 

Cold Brew Kaffe

Koldbrygget kaffe, eller coldbrew, kommer i mange variationer, og kan brygges både som filterkaffe, immersionskaffe eller som espresso. Det som kendetegner coldbrew, er, at kaffen brygges koldt. Det er altså ikke en nedkølet kaffe, men derimod kaffe der brygges enten ved stuetemperatur, eller i f.eks. køleskabet. Den eneste undtagelse er espresso, som normalt brygges direkte over is – om det så faktisk er en coldbrew, det vil vi lade læseren om at vurdere.

 

Caffé Corretto

En Caffé Correto, eller bare Correto, er en italiensk espresso-baseret drink, der normalt består af et skud espresso, samt en smule likør, f.eks. sambuca eller brandy.

 

Cortardo

En cortado består af et skud espresso, som er fortyndet med omtrent samme mængde varm mælk. Mælken er normalt dampet, men ikke med den tykke konsistens, som f.eks. en Caffé Latte.

 

Doble Espresso (Doppio)

En Doppio er blot et dobbelt skud espresso, mens et enkelt skud espresso kaldes en ’solo’.

 

Espresso

Espresso er en bryggemetode, der ved hjælp af meget fint malet kaffe, brygger kaffen under et højt tryk. En bryggeratio for espresso er normalt 1 til 2, dvs. brygger man et skud kaffe med 18 gram kaffe, så brygges der et skud espresso på 36 gram.

 

Espresso Con Panna

Espresso Con Panne, som på italiensk betyder ’espresso med fløde’, består af et enkelt skud espresso, som er toppet på med flødeskum.

 

Caffé Macchiato

Caffé Macchiato, Espresso Macchiato, eller bare Macchiato, er en espressobaseret drink med en lille mængde dampet mælk. I italien betyder macchiato ’plettet’, hvorfor den direkte oversættelse er ’plettet kaffe’.

 

Flat White

En flat white minder meget om en caffé latte, og består af et skud espresso, med en lille mængde dampet mælk. Den største forskel mellem en flat white og caffé latte, er, at en flat white normalt kommer i en mindre mængde.

 

Frappé

Frappé et oprindeligt baseret på instant kaffe, men det er mere normalt i dag, at den forberedes med espresso. En frappé brygges normalt ved at mikse espresso, mælk, sirup og is sammen, og blendes så det får en tyk, nærmest slushice-agtig konsistens.

 

Ristretto (Eller Espresso Ristretto)

En ristretto er et stærkere skud espresso, og brygges normalt med finere kaffe, og med kortere løbetid, og lavere bryggeratio. Ved at brygge med en mindre mængde kaffe, så bliver koncentrationen af kaffe højere, og er dermed stærkere end et almindeligt skud espresso.

 

Lungo (eller Espresso Lungo)

En lungo er et skud espresso med en længere løbetid, og dermed en højere bryggeratio. En lungo indeholder normalt dobbelt så meget vand, som et almindeligt skud espresso.


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom