Viden

Hvad er: Café au lait

Første udgave af hvad-er-serien er med en rejse nordvest fra espresso barer i Italien til caféer i Paris. Det er tid til at fordybe sig i mælk, da vi da vi skal til at udforske Café au Lait, aka. kaffe med mælk.

28. juli 2021 07:15

Kaffe med mælk eller mælk med kaffe?

Første udgave af hvad-er-serien er med en rejse nordvest fra espresso barer i Italien til caféer i Paris. Det er tid til at fordybe sig i mælk, da vi da vi skal til at udforske Café au Lait, aka. kaffe med mælk.

Først lidt fakta

Udtalelse: ca·​fé au lait

Definition: Kaffe med normalt varm mælk i omtrent lige store dele

Historie og etymologi: fransk, kaffe med mælk Første kendte brug: 1763

 

Hvad er Café au Lait?

Café au lait, som du måske allerede vidste, er fransk for kaffe med mælk. Det er almindeligvis lavet med én del sort kaffe og én del dampet mælk. En café au Lait forveksles ofte med en cafe latte, som er lavet af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk.  

Café au Lait er fransk for 'kaffe med mælk', og består typisk a 1/2 del sort kaffe og 1/2 del mælk, i modsætning til café latte som består af 1/3 del espresso og 2/3 del mælk

 

Café au Lait’s historie

Kaffe fandt først vej til Paris i begyndelsen af 1600-tallet, med caféer som dukkede op inden udgangen af samme århundrede. Vi ser henvisning til "café au lait" i brevene fra Marie de Rabutin-Chantal, marquise de Sévigné skrevet på samme tidsperiode. Kaffe og mælk blev sandsynligvis sat sammen første gang af en hollandsk forhandler i Kina, og dukkede først senere op i en cafe takket være en polsk butiksejer i Wien.

 

Sådan laves en Café au Lait på cafeer

For al sin enkelhed anvender en café au lait - i hvert fald på den måde den er lavet på caféer - en hylende morsom mængde udstyr. I modsætning til en latte eller cappuccino, er café au lait lavet ved hjælp af ikke kun en espressomaskine, men også i de fleste butikker, en stor gammel klassisk kaffemaskine. En almindelig omgang drypkaffe bliver hældt i en kop, efterfuldt af en barista der hælder cirka 2/3 dampet mælk i kaffen.

 

Hvordan laver man Café au Lait derhjemme

For at lave en cafe au lait der ligner en drik du ville få serveret på en café, er en espressomaskine med en dampstav nødvendig. Bryg først en almindelig omgang sort kaffe som du normalt vil lave den - det kan være alt lige fra en klassisk dryp kaffe, Aeropress såvel som en fransk pres. Fyld herefter en kaffekop op cirka halvvejs. Damp herefter noget mælk, cirka halvdelen af den mængde kaffe du nu en gang har brygget, og hæld det op i din kaffekop. Værsgo, så er der serveret.

 

Smagsprofil

Smagen af en cafe au lait er ikke vildt forskellig fra en almindelig kaffe med mælk. Der er dog en vis forskel, da opvarmning af mælk gør sukkeret (laktose) mere opløseligt og derfor gør at mælken - og den samlede drik - smager lidt sødere. Den væsentligste forskel i en cafe au lait i forhold til blot kaffe med mælk, er teksturen af mælken.

 

Lignende kaffedrikke

Der er også så mange forskellige måder at kombinere disse to vidunderlige væsker. Og afhængigt af hvor du er i verden (og især hvilken slags kaffe brygning der er mest populære der), kan en oversættelse af "kaffe med mælk" til det lokale sprog kunne få dig alt lige fra en drypkaffe med kold mælk, til en espresso med dampet mælk, svarende til en fransk cafe latte. Alle disse drikkevarer har de samme ingredienser (kaffe, vand og mælk), så hvis du bruger de samme kaffebønner, vil de have lignende smag, men balancen af dem vil være lidt anderledes. En lignende kaffe drik du kan lave med blot en espressomaskine er en Americano au lait. Træk et shot espresso og fortynd det med vand indtil den når den ønskede styrke, og tilsæt herefter dampet mælk som du normalt vil gøre det.


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom