Opskrifter , Viden

Coldbrew: 4 forskellige metoder

Prøv 4 forskellige bryggemetoder til coldbrew, perfekt til sommeren, og dejlige sommer cocktails.

22. juli 2021 07:02

Prøv en af vores 4 dejlige coldbrew opskrifter

Coldbrew er gået hen og blevet meget populært, ikke blot i Danmark, men også resten af verden. Coldbrew er kort sagt en bryggeform, der imodsætning til konventionel kaffe, brygges koldt. Fordelen ved coldbrew er dels den milde og syrlige smag, som er perfekt til sommeren, og som gør den perfekt til at mikse med f.eks. sprite, tonic og andre søde drinks.

Derudover kan coldbrew også opbevares i længere tid i køleskabet, så hvis du har brug for en varm kop kaffe i morgen, så opvarmer du bare lidt coldbrew, og det vil smage fantastisk.

Coldbrew skal ikke forveksles med iskaffe, som nærmere er en form for drink, der kan laves med blandt andet coldbrew.

Læs: vores 3 bedste iskaffe opskrifter

I dette indlæg kigger vi på fire forskellige metoder at brygge coldbrew på.

 

Metode 1: AeroPress Coldbrew

AeroPress er en meget populær, og ikke mindst nem form for kaffebrygning. For at lave coldbrew med en AeroPress, så kræver det selvfølgelig at du har en AeroPress.

Læs mere om hvordan man brygger med AeroPress

Med denne AeroPress metode, brygges der cirka en enkelt kop kaffe, som kan fortyndes lidt, så vi ender med to kopper kaffe.

Det skal du bruge

- 20 gram fin til medium malet kaffe
- 240 gram kold eller lunken vand
- En AeroPress

Sådan gør du

- Forbered din AeroPress med den omvendte metode

Den omvendte metode gør, at du kan hælde vand i din AeroPress, uden at kaffen begynder at sive igennem filteret. Du brygger med den omvendte metode, ved at placere toppen (altså selve pressen), på bordet. Herefter tager du AeroPress kammeret, og placerer oven på pressen.

- Tilføj kaffen i kammeret
- Tilføj cirka 40 gram vand, og rør rundt, så kaffen er ordentlig vædet
- Tilføj det resterende vand, helt op til kanten (ikke rør rundt)
- Afdæk din AeroPress med film eller lignende
- Sæt den ind i køleskabet, og bryg i cirka 12 timer
- Når du er færdig med at brygge, fjern filmen, og påsæt filteret
- Vend din AeroPress oven på en kop, og bryg!

Hvis du starter bryggen f.eks. kl. 19.00 om aftenen, så er den klar til kl. 07.00 om morgenen. Perfekt, ik?

Brygningstid på 12 timer er bestemt ikke slået i sten, du kan brygge op til 24 timer. Men alt under 8 timer, vil med alt sandsynlighed resultere i en tynd kaffe.

Du kan prøve at eksperimentere dig frem og tilbage. Hvis du oplever at kaffen er for tynd, så forlæng brygningstiden.

Hvis du i forvejen har en lang bryggetid, så kan du prøve enten at male kaffen endnu finere, eller øge bryggeforholdet, ved at reducere mængden af vand, eller øge mængden af kaffe.

 

Metode 2: Stempelkande coldbrew

Coldbrew kan laves på mange forskellige måder, og stempelkande er ingen undtagelse. Fremgangsmetoden minder i høj grad om den almindelige fremgangsmetode du er vant til, når der brygges stempelkande. Dog med få undtagelser.

Sådan brygger du stempelkande

Det skal du bruge

- 60 gram kaffe
- 450 gram kold eller lunken vand
- Stempelkande

Sådan gør du

- Kaffen skal være malet medium til groft
- undgå finmalet kaffe
- Tilsæt kaffen i stempelkanden
- Tilsæt cirka 50 gram vand og rør rundt så kaffen bliver vædet
- Tilsæt det resterende vand
- Sæt stemplet på toppen, uden at presse ned
- Sæt i køleskabet i cirka 12 timer

Det er vigtigt du ikke trykker stemplet ned, før vi er færdige med at brygge. Ligesom AeroPressen, så kan du brygge i alt mellem 8 og 24 timer – prøv dig frem, og se hvad du bedst kan lide.

Du kan igen eksperimentere med forskellige bryggeforhold: prøv at øg mængden af kaffe, hvis du oplever at kaffen er for svag. Eller alternativt, bryg kaffen i længere tid.

 

Metode 3: Is-dryp coldbrew

Nu til noget til anderledes: en variation af coldbrew, som ikke behøver at trække natten over. Der eksisterer forskellige apparater der kan anvendes til denne type coldbrew, men for at holde tingene simple, så tager vi udgangspunkt i en almindelig chemex.

Den måde is-dryp coldbrew fungerer på, er at vi langsom smelter is over kaffe, og dermed brygger kaffen ganske langsomt, ved meget lave temperaturer.

Det skal du bruge

- En chemex
- Filter
- Masser af is
- Kaffe fin eller medium malet

Sådan gør det

- Placer filtreret i din Chemex og rens med varm vand om nødvendigt
- Tilsæt kaffen
- Tilsæt en håndfuld is oven på kaffe
- Afvent i cirka 15 minutter
- Nyd!

Efterhånden som isen langsomt smelter, så drypper det ned på kaffen, og trænger langsomt igennem filteret. Efter noget tid, omkring 10 til 20 minutter, så har du en dejlig coldbrew.

 

Metode 4: Espresso over is

Det er muligt at brygge en espresso direkte over is, og efterhånden som isen langsomt smelter, så har du en dejlig, kold, americano. Det må siges at det ikke er en ægte coldbrew, da espressoen vel og mærket brygges varmet – men da vi brygger over is, så har vi medtaget denne i vores indlæg.

I modsætning til at køle en espresso ned efter brygning, i f.eks. i køleskabet, så nedkøles espressoen med det samme, over isen. Dette betyder at vi undgår unødvendig bitterhed, som eller opstår når kaffe nedkøles langsom.

Det skal du bruge

- 15 gram espresso malet kaffe
- Is Sådan gør du
- Tag isen i et glas
- Træk et 30 gram skud espresso direkte over isen

Læs mere om hvordan du brygger espresso

Læs mere om coldbrew her


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom