Viden

Hvad er blooming?

Hvad er blooming, og hvordan hjælper det med at forbedre smagen af kaffen? I dette indlæg kigger vi nærmere på hvordan man bloomer, og hvornår det er relevant at bloom.

26. juni 2021 08:20

Vi prædiker med at kaffe skal være frisk – men kan kaffe godt være alt for frisk?

Vi, såvel som så mange andre, prædiker om af kaffe skal være frisk – jo tættere på ristnings-datoen, jo bedre. Jo længere kaffen sidder og venter i skabet, jo flere aromaer mister kaffen, og smagen begynder at blive flad. Vi anbefaler generelt set at en nyåbnet pose kaffe, gerne skal forbruges i løbet af få uger, for ikke at miste for meget af smagen. Men kaffe kan faktisk godt være for frisk, og det er her blooming kommer ind i billedet.

 

Men hvad er blooming?

Blooming er blot en elegant betegnelse for afgasning af kaffe. I forbindelse med ristning af kaffebønnerne er et af biprodukterne kuldioxid, som dannes inde i selve bønnen. Denne kuldioxid begynder at undslippe kaffebønnen med det samme, umiddelbart efter ristningen.

Du har nok allerede bemærket de små plastik-ringe på ydersiden af din pose kaffe med et lille hul – det er en en-vejs ventil. Formålet er ikke så du kan dufte til kaffen før du køber (selvom vi nok er mange der er skyldige her), men nærmere en ventil der tillader kuldioxiden at undslippe posen. Har vi ikke ventilen på ydersiden af posen, så kan der opbygges så meget kuldioxid, at posen potentielt set sprænger.

Det er nemt at se kuldioxiden i forbindelse med brygningen – hvis du bemærker under brygning af kaffen, uanset om det er pour-over, stempelkaffe eller AeroPress, at kaffen nærmest begynder at boble og bruse. Disse bobler du ser, det er kuldioxiden der undslipper kaffen. Der er sådan set ikke noget i vejen med kuldioxiden, men for meget, og det kan have en negativ indflydelse på brygningen af kaffen, og dermed smagen.

Det er også et kvalitets-tegn på kaffen - jo mere det bruser og bobler, jo friskere er kaffen.

 

Kuldioxidens indflydelse kaffebrygningen

For at udvinde alle de velsmagende noter fra kaffen, så har vi brug for at vandet kommer i ordentlig kontakt med kaffepulveret, og dermed får opløst smagsstofferne, som ender som din kop kaffe. Men hvis der er en masse gas tilstedeværende som bruser op igennem kaffen, så gør det det vanskeligt for vandet at komme i ordentlig kontakt med kaffen, og dermed udvinde alle smagsstofferne jævnt, hvilket kan gøre koppen enten alt for syrlig, eller alt for bitter.

For at undgå for meget kuldioxid i forbindelse med brygningen, er årsagen til at vi bloomer.

 

Sådan bloomer man

Blooming er rimelig simpelt, og du har nok allerede nu, en god ide om hvordan man gør. Grundlæggende handler det om at fugte kaffen og lade det hvile lidt, før vi påbegynder den egentlige brygning.

Guide til blooming

Trin 1.
Hæld lidt vand over kaffen

Start med at hælde lidt vand oven på kaffepulveret – det vigtige er at vi sørger vi at alt kaffen har været i kontakt med vand

Trin 2.
Rør eller ryst

Hvis du anvender en klassisk pour-over metode, så hjælper det ofte lige at ryste tragten lidt, for at lave en jævn fordeling af vandet. Anvender du derimod AeroPress eller stempelkaffe, så kan du i stedet røre lidt rundt, for at fordele vandet jævnt.

Trin 3.
Hvil i 30 sekunder

Dette trin er den reelle blooming, hvor vi lader kaffen hvilke i 30 sekunder. En 30 sekunders blooming er absolut ikke fast, men et godt udgangspunkt.

Trin 4.
Fortsæt brygningen

Efter kaffen har hvilet i cirka 30 sekunder, kan du begynde at brygge kaffen som du normalt ville have gjort det.

 

Hvor længe skal man bloome?

Som nævnt i guiden, så er de 30 sekunders blooming bestemt ikke fast, og noget vi godt kan eksperimentere med. I og med blooming handler om at undslippe noget af kuldioxiden, så kan man argumentere for at en ældre kaffe, som indeholder mindre kuldioxid, har brug for en kortere blooming. Ydermere kan man samtidig argumentere for at blooming kan variere selv for den samme pose kaffe, efterhånden som den samme kaffe ældres.

Har du f.eks. lige åbnet posen, og kaffen blev ristet for 4 dage siden, så har du måske brug for at bloome kaffen i 1 min. Omvendt set, hvis du åbnede kaffen for 3 uger siden, så har du måske kun brug for at bloome i 10 sekunder – måske er det slet ikke nødvendigt.

Der er ingen tvivl om at blooming har en stor indflydelse på brygningen, og der med også smagen. Vi anbefaler generelt set at bloome i 30 sekunder, men vi anbefaler også at eksperimentere med varigheden.

Nogen kan lide en syrlig kaffe, andre foretrække mere fylde – blooming kan have indflydelse på smagen af kaffe, og derfor kan man justere smagen til således vi opnår en smag der er passende til ens egen præference.


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom