Viden

Hvad er: Espresso Macchiato

Denne gang skal vi snakke om en velsmagende og stærk kaffe der efterhånden er blevet kilden til stor forvirring: espresso macchiato

28. juli 2021 07:24

En café au lait på steroider?

Først lidt fakta

Udtale: mac·​chi·​a·​to

Definition: Espresso toppet med et tyndt lag skummet mælk

Historie og etymologi: Italiensk, en forkortelse for caffè macchiato, oversat til kaffe med lidt mælk Første kendte brug: 1980

 

Hvad er en Espresso Macchiato?

Macchiato betyder blandt andet "plettet" og ”markeret” på italiensk. Som navnet antyder, er det traditionelt en espresso med en lille markering af mælk, for at indikere, at det ikke blot er et shot espresso. Macchiatos er normalt ikke mere end et par slurke (cirka 36 gram), med en mængde mælk og mælkeskum der normalt ikke er meget mere end selve espresso-shottet – typisk én del espresso og én del mælkeskum.

 

Historien om Macchiato

Som navnet antyder, så har det noget at gøre med ’markering’ af kaffen. Tilbage i tidernes morgen var det almindeligt for en barista at ’markere’ et espresso shot med en lille mængde mælk, således tjeneren nemmere kunne kende forskel. Dette blev sidenhen til sin egen drink: Espresso Macchiato.

 

Smagsprofil

Espresso Macchiato bruger mindre mælk end nogen anden espresso drik (bortset fra, selvfølgelig, et rent espresso shot). Derfor er det den type kaffe/mælkedrik, der mest sandsynligt vil smage af de bønner, du bruger til at brygge dit espresso shot med, med lidt af kanten taget af mælken.

En macchiato lavet med mælkeskum vil resultere i at mælkeskummet og espressoens smag rammer din gane mere separat, i modsætning til den hældte version med dampet mælk, som på den anden side vil være lidt mere integreret i smagen. Uanset hvad, hvis du leder efter en kaffedrik hvor mælken skjuler espressoens smag, så er det altså ikke Macchiato der bør være dit valg. Prøv da i stedet en mildere café au lait.

 

Sådan serveres en Macchiato normalt

Macchiatos er lavet med espresso og dampet mælk, men der er to primære måder at en macchiato præsenteres på kaffebarer.

Den første er en mere gammeldags metode: Mælkeskum toppet på et shot espresso.

Den anden metode som er blevet populært i det sidste årti, er en metode hvor der hældes dampet mælk i et shot espresso. I modsætning til den første version, giver dette mulighed for latte kunst.

Som du nok allerede har regnet ud, er forskellen hvordan mælken er bearbejdet – mælkeskum er meget let og hviler nærmest på toppen af kaffen, mens dampet mælk er tungere og vil derfor falde til bunds.

 

Sådan laver man en macchiato derhjemme

Det kræver først og fremmest en espressomaskine til at starte med, og dybest set ethvert form for espresso shot kan laves til en macchiato. Forholdet mellem kaffe og mælk er 1 del kaffe og 1 del mælk, dvs. Et shot espresso på 18 gram bliver til en macchiato på 36 gram.

En ulempe ved en macchiato er, at det kan være lidt spild af mælk, medmindre du laver to eller flere macchiatos, da det er virkelig svært at sætte sådan en lille mængde mælk i en kande og få nogen former for anstændigt skum. Derfor er man næsten nødsaget til at tage cirka 50-70 ml mælk i en kande.

Sådan gør du: Med din kande mælk sæt damperen til og tænd forsigtigt, hold den tæt på mælkeoverfladen for at lade luften komme ind i et par sekunder og sænk den efterfølgende helt ned i mælken for en kort stund, cirka 5-10 sekunder. Afslutningsvis kan du hælde mælken oven i et shot espresso, og voila, et styks macchiato!

 

Lignende kaffe

Typer af kaffe der rent visuelt minder mest om macchiato er cortado og piccolo. Førstnævnte kommer fra spansk kaffekultur og sidstnævnte fra australsk, men de er begge dybest set lidt større end en macchiato, hældes med lidt dampet mælk og ikke alt for meget skum.

Men drikkene som er mest forvirrede omkring en espresso macchiato (af indlysende grunde), må siges at være latte macchiato og karamel macchiato. Latte macchiato er en slags modsætning af en espresso macchiato, i stedet for at ’markere’ espresso med mælkeskum, så ’markeres’ mælken med lidt espresso. Mere eksplicit, det er et glas dampet mælk med lidt espresso hældt oven på.

Karamel macchiato kan man derimod kalde en spinoff på en latte macchiato, opfundet af en Starbucks barista i 90'erne, og må siges at have overskygget latte macchiato i popularitet. Som man kunne forvente af navnet, er det en latte macchiato med karamel sirup (og ofte vanille), normalt serveret i en kop ikke mindre end 350ml.


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom