Opskrifter , Viden , Guides

Hvad er Cappuccino?

Hvad er cappuccino, og hvordan laves der cappuccino derhjemme? Læs mere om hvordan du laver cappuccino, med og uden en espressomaskine.

12. november 2022 07:52

En cappuccino er en espressobaseret kaffedrik som har sin oprindelse fra Italien, og forberedes med dampet mælk samt mælkeskum. Der findes flere variationer af cappuccino, blandt andet med fløde og plantebaserede mælkeerstatninger som f.eks. havre- eller mandelmælk. 

Hvad er forskellen på latte og cappuccino?

Den moderne cappuccino består af et enkelt skud espresso, et lag med dampet mælk, samt et lag med mælkeskum. Men vigtigst af alt, og det som gør cappuccino til cappuccino, er forholdet mellem espresso og mælk, samt hvordan mælken forberedes. Normalt anvendes der en frisk og fyldig mælk, som f.eks. sødmælk, som dampes ved hjælp af dampstaven som følger med de fleste espressomaskiner

Den største udfordring for en barista, når der er tale om cappuccino, er at lave den perfekte mælkeskum. Udover at lave den perfekte mælkeskum, er der også øvede baristaer der gør sig i latte-art. Ja, latteark kan også laves med cappuccino, men som navnet antyder, er mest udbredt ved cafe latte

Når man laver cappuccino, anvendes der normalt en meget mørk ristning til espressoskuddet, for at få en høj kontrast mellem den søde mælk og espressoen. Anvendes der en medium eller let ristning, så kan smagen af espresso godt blive vasket lidt ud, og overtaget af den søde mælk.  

 

Sådan laver du cappuccino derhjemme

Cappuccino består af 3 dele

1/3 espresso
1/3 dampet mælk
1/3 mælkeskum

 

Sådan gør du

1. Bryg et skud espresso
2. Damp mælken (se nederst hvordan du gør)
3. Hæld den dampede mælk over dit skud espresso, så det cirka svarer til 1/3 dampet mælk og 2/3 mælkeskum. 

Du kan med fordel opvarmet koppen før du brygger, for at cappuccinoen ikke afkøles for hurtigt. 

 

Først espresso

For at lave en cappuccino har du brug for at lave et skud espresso. Almindelig kaffe går ikke, så du er nødt til at få anskaffet dig en espressomaskine, hvis du ikke ejer en i forvejen. 

Læs vores udførlige guide til brygning af espresso

Når der er tale om espresso til cappuccino, anbefaler vi at anvende en mørkristet kaffe. Espressoen må gerne være meget stærk, eftersom mælken i sig selv er meget sød, hvorfor vi har brug for et skud espresso, som kan give en god kontrast til den søde mælk. Den eneste undtagelse er hvis du anvender en mælk med et lavt fedtindhold, f.eks. skummetmælk, i det tilfælde kan du gå en tur i skammekrogen. Spøg til side! Hvis du anvender en skummetmælk eller letmælk, kan du med fordel anvende en lidt lysere ristning til din espresso.  

Du kan lave et enkelt eller dobbelt skud espresso efter smag og behag. 

 

Dampet mælk til cappuccino

Det næste trin består i at lave den dampede mælk, hvilket kan gøres på flere forskellige metoder.  

Dampet mælk og mælkeskum er et og samme trin: Når du damper mælken, laver du også mælkeskummet på samme tid.  

Men hvilken mælk skal der anvendes?

Anvend frisk mælk, da frisk mælk har lettere ved at skumme end gammel mælk

Brug en mælk med et højt indhold af fedt: derfor anbefaler vi sødmælk

Du kan også bruge letmælk, men den skummer ikke lige så let som sødmælk, og er heller ikke så sød. Hvis du går med letmælk, kan du godt overveje at bruge en lysere ristning til dit skud espresso.

Plantebaseret mælk: Den bedste plantebaserede mælk til cappuccino er havremælk, eftersom den har lettere ved at skumme end alternativerne. 

 

Sådan damper du mælk til cappuccino

For at få det bedste resultat anbefaler vi at bruge en espressomaskine til at dampe mælken med, men bare rolig, hvis du ikke ejer en espressomaskine, så har vi et alternativ. Se næste afsnit. 

Damp mælk med en espressomaskine

Hold dampstaven lige under overfladen af mælken, ind til mælken er skummet op dobbelt i størrelse.

Sænk dampstaven lidt mere ind til mælken er cirka 65 grader varm.

 

Damp mælk uden en espressomaskine

Har du ikke nogen espressomaskine? Bare rolig, vi har et alternativ til at lave mælkeskum! Det er så simpelt som blot at opvarme mælken, efterfulgt af en af tre metoder til at skumme mælken:

Brug en håndholdt mælkeskummer. En håndholdt mælkeskummer er økonomisk og et meget godt alternativt. Den laver et dejligt mælkeskum, perfekt til både cappuccino og macchiato.

Stempelkande. Ja, den er god nok! Du kan godt lave mælkeskum med en stempelkande: Hæld den opvarmede mælk i stempelkanden, og hæv og sænk filteret ind til mælken har skummet sig selv op i dobbelt størrelse.

Pisk. En pisk kan faktisk også godt anvendes, mælkeskummet bliver ikke så fint og fyldigt, det er måske lidt hårdt, men det virker!

 

Server!

Hæld langsomt din dampede mælk over espressoen, hvis du har ramt plet med espresso og mælke ratio, så bør du have 1/3 espresso, 1/3 dampet mælk og 1/3 mælkeskum. 

Når du hælder mælken første gang, bør den tunge del, altså den dampede mælk, hælde først, og lægge sig som lag #2. Herefter kommer den lettere mælkeskum, som elegant bør lægge sig ovenpå den dampede mælk, som lag #3. 

Og voila, du har nu cappuccino!

 


Andre indlæg fra Opskrifter

Din indkøbskurv er tom