Koldbrygget kaffe, også kaldt coldbrew, er en kaffebryg der er nem at lave, og perfekt til de varme sommerdage.
28. juli 2021 11:34Med foråret, og snart sommeren om os, er tiden perfekt til en omgang koldbrygget kaffe (cold brew). I dette indlæg viser vi hvordan du laver en perfekt koldbrygget kaffe, og vi kommer med et par forskellige opskrifter, som du kan prøve af derhjemme.
Fakta om cold brew
- Bryggetid: op til 24 timer
- Bryggeforhold: op til 1:4
- Holdbarhed: 2 uger
- Smagsnuance: Lav syrlighed, lav bitterhed, sødme og fyldighed.
Koldbrygget kaffe er, som du nok allerede har regnet ud, kaffe som er brygget koldt. Der er mange metoder man kan anvende til koldbrygning, men hvad der gør alle metoderne ens er, at vi brygge kaffen køligt og i relativt lang tid.
Hvilken forskel gør det?
Når man brygger kold kaffe, så er ekstraktionen ikke lige så kraftig som havde du anvendt varmt vand. Desuden, så trækkes der ikke lige så meget bitter smag fra kaffen, hvis du havde brygget det varmt. Derfor får man en kaffe som er mere mild, lidt sødere og knap så bitter. Men det betyder altså ikke at du ikke kan brygge en koldbrygget kaffe som er kraftig i smagen – det vender vi tilbage til.
Fordelen ved koldbrygget kaffe er, at du kan opbevare det i køleskabet i op til 2 uger, drikke det koldt, eller du kan opvarme det hvis du har lyst til en kop varm kaffe. Koldbrygget kaffe er derfor super fleksibelt, det er lækkert og helt perfekt til om foråret og sommeren.
Den mest almindelige og til tilgængelige metode, er filterkaffe metoden.
Bryggeforhold: 1:8
Bryggetid: op til 18 timer
Det skal du bruge
- En glasbeholder
- 85 gram medium
-grovmalet kaffe
- 710 ml vand (koldt eller ved stuetemperatur)
- Kaffefilter
Sådan gør du
Trin 1.
Fyld glasbeholderen med kaffe
Vi anbefaler en medium til grov maling af kaffen, da vi ikke har brug for en så hurtig ekstraktion af kaffen. Til denne opskrift har vi brug for 85 gram kaffe, hvilket svarer til et bryggeforhold på 1 til 8. Du kan godt eksperimentere med forhold helt op til 1 til 4.
Trin 2.
Tilsæt vand og forsegl
Tilsæt 710 ml køligt vand, gerne filtreret vand. Miks vand og kaffen grundigt sammen med en ske, og forsegl efterfølgende glasbeholderen tæt.
Trin 3.
Bryg natten over
Glasbeholderen placeres i køleskabet natten over – vi går efter en bryggetid på mellem 12 til 18 timer. Alt over 18 timers brygning kan give en mere bitter smag.
Trin 4.
Filtrer kaffen
Her kommer filteret ind i billedet, da kaffen skal filtreres fra kaffegruset – vi anbefaler at skylle filteret igennem med lidt kogende vand så vi undgår bismag.
Trin 5.
Smag til og nyd
Din koldbryggede kaffe er nu klar, og kan drikkes som den er. Hvis kaffen er lidt for stærk, så kan du sagtens fortynde den med lidt vand. Kaffen er også velegnet med mælk, og du kan bruge den i andre opskrifter som f.eks. iskaffe. Den koldbryggede kaffe kan opbevares i køleskabet i op til 2 uger, og du kan tilmed varme kaffen op, hvis du skulle have lyst til en varm kop.
Læs hvordan man brygger stempelkaffe her
Bryggeforhold: 1:8
Bryggetid: op til 18 timer
Det skal du bruge
- En stempelkande
- 85 gram medium-grovmalet kaffe
- 710 ml vand (koldt eller ved stuetemperatur)
Har du en stempelkande til rådighed, så kan du faktisk også godt bruge den til at lave en omgang koldbrygget kaffe. Med denne metode er bryggeforholdet den samme, 1 til 8, og brygningstiden er den samme, 12 til 18 timer. Vi anbefaler at stemplet placeres på kanden, men uden at stemplet trykkes ned, men har du ikke plads nok i dit køleskab, så kan du prøve at forsegle kanden med madlavningsfilm. Det er vigtigt at kaffen ikke trykkes ned før den er færdig med at brygge, ellers ’stopper’ du brygningen, og du kommer til at få en tynd og bitter kaffe.
Læs hvordan man brygger med AeroPress her
Bryggeforhold: 1:7
Bryggetid: op til 24 timer
Det skal du bruge
- En AeroPress
- 30 gram grovmalet kaffe
- 210 ml vand (koldt eller ved stuetemperatur)
Trin 1.
Vend din AeroPress på hovedet
For at lave koldbrygget kaffe med en AeroPress, så skal vi anvende den omvendte metode. Start med at vend din AeroPress rundt på hovedet.
Trin 2.
Tilsæt 30 gram grovmalet kaffe.
Normalt anvendes der en rimelig fin maling når der brygges med AeroPress, men eftersom vi brygger i 24 timer, så har vi brug for en grov maling.
Trin 3.
Tilsæt vand og rør rundt
Tilsæt vand, koldt eller ved stuetemperatur, og rør grundigt rundt i cirka 10 sekunder
Trin 4.
Forsegl med filterholderen
Monter filterholderen for at forsegle kaffen
Trin 5.
Bryg i 24 timer
Placer din AeroPress i køleskabet i cirka 24 timer
Trin 6.
Forbered filteret
Afmonter filterholderen, og placer et filter i holderen, og skyld igennem med kogende vand. Genmonter filteret på din AeroPress.
Trin 7.
Vend din AeroPress om og bryg
Vend din AeroPress om igen, oven på en kop eller anden form for kande, og begynd at bryg.
Trin 8.
Nyd og smag til
Din koldbryggede kaffe med AeroPress metoden er nu klar, og du kan drikke den som den er, eller smage til med f.eks. vand eller mælk
Du kan bruge alle typer af bønner til koldbrygget kaffe, men i og med kaffen brygges i koldt vand, så bliver der ikke udvundet særlig meget syrlighed– derfor anbefaler vi at gå efter kaffe hvor syrligheden ikke er det kaffen sælges på. Du vil sandsynligvis få et bedre resultat, hvis du går efter en kaffe med med en mase fyldighed, såvel som sødme, hvilket du finder ved mange mørke ristninger. Du kan også overveje en lys ristning med kaffe der har været igennem den naturlige forarbejdning, da der her er introduceret en del sødme samt frugtige smagsnuancer.
Når du brygger koldbrygget kaffe, så er det vigtigt at du anvender en rimelig grov kaffemaling. I og med kaffen er i kontakt med vandet i op til 24 timer, så har vi ikke brug for en høj grad af ekstraktion, hvorfor en medium til grov maling er anbefalet. Hvis du anvender en fin maling, så vil du med sandsynlighed opleve en meget kraftig kaffe, såvel som bitterhed.
Med vores almindelige opskrift anbefaler vi en bryggeratio på 1:8, svarende til 85 gram kaffe til 710 ml vand. Men hvis du oplever din cold brew er lidt for tynd, så tøv ikke med at ændre bryggeforholdet til f.eks. 1:6 eller 1:4.
I stedet for at ændre bryggeforholdet, så kan du også eksperimentere med en finere maling – men pas på det ikke bliver alt for fint, for ikke at gøre kaffen for bitter. Og det går selvfølgelig også den anden vej: hvis du oplever kaffen er for stærk, så prøv et højere bryggeforhold - eller prøv en grovere maling. Du kan også godt fortynde kaffen efter den er brygget, ligesom du vil gøre hvis der var tale om et shot espresso eller en AeroPress bryg.
Din indkøbskurv er tom