Igennem en spørgeskemaundersøgelse med 130 respondenter, søger vi af afdække hvorvidt danskerne gå op i kvalitetskaffe.
31. januar 2023 13:02Vi har igennem en spørgeskemaundersøgelse med 130 respondenter, med følgende spørgsmål, søgt at belyse, hvor meget danskerne går op i kvaliteten af deres kaffe:
Kilde: Analyse af Danskernes Vaner og Holdninger til Kaffe i 2023
Artiklen fortsætter under...
Kvalitetskaffe kan defineres på forskellige måder, og i undersøgelsen er respondenterne ikke blevet farvet i forhold definitionen af kvalitetskaffe. Det har været op til den individuelle respondent, om at vurdere ud fra sine egne holdninger, hvad kvalitetskaffe er.
Ud fra vores egen definition karakteriserer vi kvalitetskaffe med blandt andet følgende parametre: Kvalitetsgraden af de rå kaffebønner, forarbejdningsprocessen, ristningen, økologi, certificeringer (fair vilkår, f.eks.), og ikke mindst smagen.
Af hele undersøgelsen har der ikke været ét spørgsmål udover dette, som respondenterne har været så enige i. Spørgsmålet søger at belyse hvorvidt danskerne går op i, om landmændene bliver betalt ordentligt for deres kaffebønner. Her er den klar konsensus om, at ja, det er vigtigt. Det hænger i høj grad også sammen med næste spørgsmål, som handler om danskerne gerne betaler ekstra for kvalitetskaffe.
Den generelle konsensus har været ja, danskerne går op i kvalitet, og i høj grad. Der har været en tydelig konsensus at danskerne gerne betaler ekstra for kvalitetskaffe, hvilket hænger godt sammen med, at fair vilkår for landmændene, er vigtigt, når danskerne køber kaffebønner.
På tværs af de fleste danske regioner, har danskerne været nogenlunde enige om, hvor at de gerne betaler ekstra for kvalitet. Dog lige på nær Sønderjylland. Fra 1 til 5, har alle fra Sjælland i gennemsnit svaret 4,14, men når vi kommer til Sønderjylland, er gennemsnittet 3,00. Desuden er det også Sønderjyderne, som har svaret lavest, når det kommer til om vilkår er vigtigt for landmændene.
30% af alle respondenterne har tilkendegivet at de køber deres kaffebønner hos kafferisterier, cafeer eller specialbutikker. Disse type forretninger fører normalvis kaffe af en væsentlige højere kvalitet, end det man normalt købe i f.eks. supermarkedet. Hos risterierne er man sikker på at få den højeste kvalitet, da kaffen her købes, når den er absolut frisk. Den samme kaffe føres ofte i specialbutikkerne, dog med den eneste ulempe, at kaffen ikke er lige så frisk, som man kan forvente den at være, ved et risteri. Afslutningsvis sælger cafeer typisk også kaffe af en højere kvalitet – hvis de ikke selv har stået for ristningen, så er kaffen ofte købt direkte hos et lokalt risteri.
Vi ser en tydelige tendens i at en stor del af respondenterne går meget højt op i kvalitetskaffe, og gerne betaler ekstra det. Det har vi blandet andet set dels ved at fair vilkår for landmændene er vigtigt, men også at hele 30% af alle respondenterne, handler deres kaffebønner i butikker, som normalt forhandler kaffe af en højere kvalitet, end det man finder i supermarkedet.
Din indkøbskurv er tom