Viden

Lidt om sæson og kaffe

Lær mere om hvad forskellige sæsoner har af betydning for din kaffe. Ved du hvad forskellen er på kaffe fra Etiopien og Mexico?

28. juli 2021 08:11

Hvad betyder sæson for kaffe?

Måske du allerede har bemærket det, måske ikke, men så der er et mønster i hvornår visse typer af kaffe er tilgængelig på forskellige tidspunkter af året. Måske du har bemærket at omkring vinter, så er der et stort udbud af kaffe fra Peru, men når det bliver forår og sommer, så bliver udbuddet af kaffe fra Etiopien lige pludselig stort.

Til at starte med er det vigtigt vi ved hvad kaffe er, hvilket blot er frøet fra kaffeplanten som gror på et træ. Og ligesom alle mulige andre frugter, så dikterer sæsonen hvornår frugten kan høstes. Så ligesom du ikke kan forvente at jordbærrene på de danske plantager er modne om vinteren, så kan man heller ikke forvente at kaffefrugten er moden i Mexico i midt juli.  Hvornår der kan høstes kaffe rundt omkring i verdenen, afhænger både af plantagens længde- og breddegrader såvel som klimaet.

Det som gør kaffe endnu mere kompliceret er, mens du kan være nogenlunde sikker på at det er bedst at spise jordbærret lige efter du har plukket det, så er der en lang række processer kaffen skal igennem, før vi kan brygge de gyldne dråber. Fra kaffen er blevet høstet skal den blandt andet forarbejdes, tørres, pakkes, transporteres, ristes og til sidst brygges! Selvom tørret uristet kaffe ikke rådner, og sådan set kan opbevares på et lager i længere tid, så mister den altså smagen efterhånden.

Derfor er der mange risterier der forsøger at adoptere en sæsonbestemt tilbage til deres indkøb og ristning (ofte kaldet sæsonkaffe), hvor de så vidt muligt opkøber korrekte mængder rå kaffe indenfor sæsonen, og rister og sælger det før kaffen mister kvaliteten. Og for de risterier der forsøger at skabe en bestemt og unik smag i deres blandinger, opstår der et meget kompliceret puslespil. For hvordan kan de opretholde kvalitet såvel som smag hele året rundt, hvis sæsonen skifter og udbuddet af bønner i visse perioder ophører? Det kan de ved at mikse og matche forskellige typer af bønner med forskellige ristningsprofiler, hvilket med rette omhu, kan skabe den samme smagsprofil hver gang.

Men man kan ikke bare blindt stole på faste sæsoner, for variabler som f.eks. vejret kan han en stor indflydelse på høsten. Hvis regnen kommer tidligere end forventet, kan det betyder at høsten kommer tidligere eller regnet med. Og for hvad angår risterierne, så er det kvaliteten af de indkøbte bønner, som er den største variabel. Hvis bønnerne allerede begynder at vise tegn på lavere kvalitet efter bare få måneder, så kan der være behov for at ristningen bliver tilpasset for at opretholde den samme smag.

Alle disse udfordringer opstår heldigvis før de bliver leveret til dig, men det sætter tingene lidt i perspektiv, og hjælper med at sætte højere pris på morgenkaffen. Men hvordan kan du sørger for at dine nyindkøbte bønner holder kvaliteten og smagen? Læs mere om hvordan kaffebønner skal opbevares.  


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom