Viden

Hvad gør en kaffe stærk eller svag?

Er din kaffe lidt for tynd, eller måske for stærk? Så læs med her, hvor vi tager et kig på hvad der gør kaffe stærk og svag, samt tips til hvordan du får brygget en bedre kaffe.

28. juli 2021 08:04

Hvor meget kaffe er der faktisk i en kaffe?

De fleste forstår hvad det vil betyde at en kaffe er stærk eller svag, men det er de færreste, udover baristaer, som bruger ord som ”ekstraktion” og ”koncentration”, til at beskrive styrken af ens kaffe. I dette indlæg vil vi kigge lidt på hvad det betyder at en kaffe er stærk eller svag, hvad ekstraktion og koncentration har med kaffe at gøre, og hvordan man kan tilpasse styrken af kaffen til ens personlige smag.

Styrken af kaffen refererer ikke til niveauet af ristningen, men derimod hvor stor en del af kaffen som er blevet opløst i vandet (læs om kafferistning her). For hvad er kaffe egentligt? Kort sagt, en kop kaffe består primært af vand samt opløst kaffe. I en almindelig kop sort kaffe vil der gennemsnitligt være cirka 1,25% opløst kaffe, hvor de resterende 98,75% er vand. En almindelig kop espresso kan derimod bestå af helt op til 10% opløst kaffe, og blot 90% vand (læs mere om espresso).

 

Styrke og koffein

Ligesom de fleste drikker kaffe på grund af smagen, er der ligeså mange der drikker kaffe på grund af koffeinen. Og en stærkere kaffe betyder vel også mere koffein? Svaret er både og.

De fleste dobbelt espressoer starter med stort set lige stor mængde kaffe, som en enkelt kop almindelig filterkaffe. Så selvom der er mere koffein i espressoen i forhold til volumen, så er den totale mængde stort set den samme. Den højere koncentration i espressoen vil sandsynligvis give dig et hurtigere kick af koffein, men mængden vil være den samme havde du drukket en almindelig kop kaffe.

Du kan sammenligne det med et vodkashot og en øl, mængden af alkohol er stort set identisk, men alkoholen i vodkashottet er mere koncentreret og går derfor i blodet hurtigere.

 

Brygnings-forhold

Formålet med at forstå hvad styrke egentlig betyder, er selvfølgelig for hjælpe dig med at brygge en bedre kop kaffe, uanset hvilken styrke du nyder. Eftersom styrke basalt set er forholdet af kaffe opløst i vand, er den nemmeste metode at ændre styrken på kaffen, at ændre forholdet mellem kaffe og vand i opskriften.

Til det refereres der til brygnings-forholdet, hvilket kort sagt er forholdet mellem mængden af kaffe til mængden af vand. F.eks., 400 ml vand til 25 gram kaffe vil være et 16 til 1 brygnings-forhold. Lad os da antage at du anvender 25 gram kaffe til 400 ml vand i en fransk pres, og du egentlig godt kan lide smagen, men foretrækker en lidt stærkere kaffe, så prøv at brug 30 gram kaffe i stedet for. Her vil du få et brygnings-forhold på 13,2 til 1, hvilket vil resultere i en stærkere kaffe.

Det er selvfølgelig en oversimplificering blot at ændre brygnings-forholdet, da der er mange andre faktorer der spiller ind, blandet andet maling af bønnerne samt hvilken brygnings-metode der anvendes.

 

Koncentration og ekstraktion

Brygnings-forholdet er ikke den eneste vej at tage i forhold til at justere styrken af ens kaffe – i stedet for at ændre mængden af kaffe du anvender, kan man i stedet prøve at opnår en højere ekstraktion af kaffen. Som vi skrev om tidligere, koncentrationen af kaffe i et shot espresso er helt op til 10%, hvorimod den normalt er 1,25% i en almindelig kop filterkaffe. Disse procenter kan manipuleres afhængig af mange variabler som f.eks.  bryggemetode, malingen af kaffe og temperatur.

Kaffe er kompleks og forskellige smage kommer ud på forskellige tidspunkter af bryggeprocessen. Hvis du udvinder en lav koncentration af kaffe, så vil du få en forholdsvis syrlig og knap så sød kaffe. Hvis du derimod udvinder en meget høj koncentration af kaffe, så vil du få en kaffe der er meget bitter.

Vi forsøger som udgangspunkt, for en almindelig kop kaffe, at opnå en koncentration på mellem 1 og 3%. Det giver typisk en god balance mellem sødme, syrlighed og bitterhed.

 

Sådan justerer du koncentrationen

Hvis du er tilfreds med balancen af smagene i kaffen, men vil have den mere eller mindre intens, så juster mængden af malede kaffebønner.

Hvis du vil have at kaffen bliver mere eller mindre intens, men også gerne vil balancere smagene som sødme, syrlighed og bitterhed, så kan du prøve at justere finheden af malingen, bryggetiden eller temperaturen.

 

Fortynding

Efter brygning af kaffen er der yderligere metoder man kan anvende, for at justere kaffen til. Ved du f.eks. hvad en Americano er? Americano er kort sagt blot en fortyndet espresso. Her har man taget et shot espresso med cirka 10% koncentration, og fortyndet den med varmt vand hvilket opnår en koncentration der nærmer sig de 2-3%.

Så hvis du har brygget en kop kaffe der smager fantastisk, men styrken er lidt for høj, så fortynd den med lidt vand. Hvis du derimod har brygget en kaffe der ikke er stærk nok, jamen så er der desværre ikke så meget at gøre.


Andre indlæg fra Viden

Din indkøbskurv er tom