Få svaret på hvad en caffé latte er, samt en opskrift på hvordan du selv kan lave en latte derhjemme, både med og uden en espressomaskine.
12. november 2022 04:49En Caffe latte, eller blot latte, er en espressobaseret kaffedrik, som består af et skud espresso, dampet mælk, samt et lille lag mælkeskum.
Men hvad er forskellen mellem en latte og en cappuccino?
En latte består af 1/3 espresso, 2/3 dampet mælk samt et tyndt lag af mælkeskum.
Cappuccino består derimod af lige dele espresso, dampet mælk og mælkeskum, det vil sige 1/3 espresso, 1/3 dampet mælk og 1/3 mælkeskum.
Det som gør en latte udfordrende for nye baristaer, er at ramme plet hvad angår mælkeskummet. De fleste har sikkert smagt en caffe latte (ellers havde du sikkert ikke læst med), og er velbekendt med den lette og fyldige mælk, som karakteriserer en latte. Det er noget som kræver lidt øvelse, og kræver helst en god espressomaskine.
Senere kommer vi ind på hvordan du kan lave mælkeskummet uden en espressomaskine.
1/3 espresso
2/3 dampet mælk
Et tyndt lag mælkeskum
Til den perfekte caffe latte har vi brug for det perfekte skud espresso. Almindelig kaffe går ikke, så du er nødt til at få anskaffet dig en espressomaskine, hvis du ikke ejer en i forvejen. I dette indlæg går vi ikke i dybden med hvordan du brygger espresso, til det har vi lavet et særskilt indlæg:
Sådan brygger du det perfekte skud espresso
Når der er tale om espresso til latte, anbefaler vi at anvende en medium eller mørkristet kaffe. Espressoen må gerne være stærk, eftersom mælken er sød, hvorfor vi har brug for et skud espresso, som kan give en god kontrast til mælken.
Den eneste undtagelse er hvis du anvender en mælk med et lavt fedtindhold, hvor du med fordel kan anvende en lidt lysere ristning til din espresso.
Vi anbefaler at anvende sødmælk, dels fordi den skummer bedre end f.eks. letmælk, og dels fordi den er sødere, og giver en bedre kontrast og smag til din latte.
Det er også meget vigtigt at anvende en frisk mælk, da det skummer bedre.
Kan der anvendes plantebaseret mælk til caffe latte?
Ja! Det er muligt at anvende plantebaseret mælk til latte, selvom det ikke giver et lige så godt resultat, så er det bestemt muligt. Vi anbefaler at bruge havremælk, men du kan også bruge andre plantebaserede mælk efter behov og smag.
Det bedste redskab til at dampe mællk til en latte er uden tvivl en espressomaskine med en indbygget dampstav. Heldigvis kommer de fleste espressomaskiner i dag med en indbygget dampstav.
Når du damper mælken til en latte, går vi efter en let og cremet konsistens. Det kan kræve til øvelse, før man rammer plet.
Brug en mindre beholder til mælken (brug ikke en kaffekop)
Hold dampstaven lige under overfladen af mælken og aktiver dampen ind til mælken er øget cirka dobbelt i størrelse
Sænk staven længere ned i mælken nær siden af beholderen, så der skabes turbulens i mælken, nærmest en hvirvelvind lignende rotation.
Fortsæt indtil temperaturen når cirka 65 grader
Selvom det er bedst at anvende en espressomaskine til at dampe mælken, er det faktisk ikke nødvendigt. Her kommer vores tre bedste bud på, hvordan du damper mælk uden en espressomaskine:
Mælkeskummer
Brug en håndholdt mælkeskummer. En håndholdt mælkeskummer er økonomisk og et fint alternativ til en espressomaskine.
Stempelkande
Du kan faktisk godt lave mælkeskum med en stempelkande: Hæld den opvarmede mælk i stempelkanden, og forholdsvist aggressivt (uden det løber over selvfølgelig), hæves og sænkes filteret, indtil mælken har skummet sig selv op i dobbelt størrelse.
Pisk
En pisk kan faktisk også godt anvendes, mælkeskummet bliver ikke så fint og fyldigt, det er måske lidt hårdt, men det virker!
1. Bryg et skud espresso
2. Damp mælken
3. Hæld mælken over espressoen
Vi går efter cirka 1/3 espresso og 2/3 dampet mælk, med et meget tyndt lag mælkeskum på toppen. Og hvis du er meget modig, kan du forsøge dig med latte art.
Bryg espressoen direkte i kaffekoppen (bedst at anvende en stor kop). Hold kaffekoppen lidt på skrå, og langsom hæld mælken fra beholderen, oven på espressoen.
Din indkøbskurv er tom