Lær hvordan du brygger det perfekte skud espresso, samt hvilke variabler der har indflydelse på espressoens smag.
28. juli 2021 07:55Espresso er en meget kompliceret og dyr vane at opretholde, som kræver en del erfaring såvel som dyrt udstyr. Mange baristaer øver sig mange år, før de har selvtillid nok til at lave en god og konsekvent kop espresso, hver gang.
Du kan læse mere om hvad espresso er her.
Der er rigtig mange faktorer der har indflydelse på et shot espresso, og disse faktorer skal matche perfekt for at trække et lækkert shot espresso, hvilket også er årsagen til at det er svært at lave en opskrift der passer til alle.
Faktorer for espresso
Vi anbefaler at have en notesbog ved hånden i forbindelse med brygningsprocessen, så du løbende kan notere variabler som f.eks.: maling, dosering, tid, vægt af output, smag og justeringer.
Hvis du starter helt fra bunden, så tag og start med en 20 gram tør kaffedosis, og afhængig af kaffen, sigt efter et output på 30 til 40 gram (altså vægt af selve espressoshottet). Traditionelle ’espresso ristninger’ klarer sig generelt set godt med en kaffe-vandratio på 1:1,5 (20 gram kaffe til 30 gram output). Lysere ristninger med flere undertoner af frugt smager ofte meget godt med output helt op til 40 gram. Maling af bønnerne skal være fin – men hvis den bliver for fin, så kan det godt blive svært at trække et shot.
Første trin i brygning af en espresso er tampning.
Start med at fyld espressomaskinens portafilter med finmalet kaffe, cirka 20 gram, og sørg for at kaffen er jævnt fordelt og der ikke er noget overskydende kaffe på kanterne.
Hold efterfølgende portafilteret helt vandret, og tag din tamper og tamp ganske let ovenpå kaffen, efterfulgt af et lille tamp på siden af portafilteret. Dette sørger for at kaffen bliver helt jævnt fordelt både på toppen, såvel som på bunden af filteret.
Efterfølgende tager du tamperen på kaffen igen, men denne gang tamp den med et tryk svarende til cirka 15 kg. Det er vigtigt du så vidt muligt tamper jævnt, således der ikke opstår lommer i kaffen hvor vandet kan slippe igennem – og til slut er det en god ide at rotere tamperen 1-2 gange for at holde kaffen jævn.
Nu er din tørdosis klar og parat, og du kan tage og låse portafilteret til espressomaskinen. Hold espressomaskinen på en standard temperatur på cirka 94 grader. Start maskinen, og du skulle gerne se de første dråber espresso efter cirka 5 sekunder. Sluk maskinen efter cirka 20 til 22 sekunder. Du godt kan justere på tiden for brygning og derved mængden af output.
Nogle gange vil der være behov for at justere malingen af bønnerne for at brygge den helt perfekte espresso. Hvis du bemærker at din espresso ikke begynder at dryppe, eller der går meget lang tid, så kan det være fordi bønnerne er malet for fint, og hvis det er tilfældet, så prøv en lidt grovere maling. Omvendt set, hvis det går for stærkt, så kan det betyde at din maling er alt for grov. Prøv at test forskellige niveauer af.
Obs! Når du er færdig med at brygge, så kan der godt fortsætte med at være et meget højt tryk i portafilteret. Det betyder, at hvis du aflåser filteret for hurtigt, så opstår der nærmest en brusende effekt der godt kan få kaffen til at skyde ud. Enten kan du vente lidt til at trykket er faldet, eller så kan for forsøge at aflåse filteret meget langsomt, så trykket ikke falder alt for hurtigt.
Som du nok allerede nu kan fornemme, så kan noget så simpelt som et shot espresso, gå hen og blive ganske komplekst. Som tidligere nævnt, så er der ikke nogen fast opskrift for et shot espresso – det er et spørgsmål om eksperimentering og en længere iteration i at finde den perfekte bryggemetode for espresso. Det er også det som gør kaffebar til kaffebar unik, da hver barista her været deres egne iterationer igennem, og har fundet sin helt egen perfekt opskrift.
Din indkøbskurv er tom